Wall of Fame


Wall of Fame

In 2008 werkte ik als subsidiemedewerkster voor de gemeente Delft. Ik kreeg honderden subsidieaanvragen voor onder andere sport en kunst binnen en stuurde ze door naar de betreffende ambtenaren. Zodoende leerde ik hoe je subsidie voor kunstprojecten kon aanvragen, bij welke kunstprojecten subsidie werd aangevraagd, welk bedrag daarbij hoorde, hoe je de brief moest opstellen en dat je hulp kon vragen bij de formulering.

In Delft bevond zich de grootste legale graffiti spuitplek van Nederland in de Irenetunnel. Vanwege de veranderingen aan het spoor dat ondergronds zou gaan ging deze tunnel verdwijnen. Ik wilde de graffiti kunstenaars een tijd lang volgen om de hele scene via een boek in beeld te brengen als aandenken voor als de tunnel er niet meer zou zijn. Na mijn werkzaamheden voor de gemeente schreef ik een plan, vroeg de subsidie aan en toog in de lente aan het werk.

Regelmatig fietste ik naar de tunnel om foto’s van nieuwe pieces te maken. Steeds meer jonge mensen kwamen tevoorschijn en langzaam ontvouwde zich de wereld van de graffiti voor mij. Die bleek uit een hele cultuur te bestaan: het spuiten van de pieces, de merken verf, de verschillende caps op de spuitbussen, de jams, de crews, het taalgebruik, the bro’s, the bitches, wat mag en wat niet, de rivaliteit, het rappen, het dansen, het scaten, de DJ’s en VJ’s en tot slot de kleding, de sieraden en de tatoeages. Anderhalf jaar heb ik crews gesproken, geïnterviewd over het waarom en gefotografeerd. Veel mensen wilden anoniem blijven omdat ze ook op illegale plekken spoten en overdag vaak een reguliere baan hadden. Spannende verhalen van nachtelijk- en ondergrondse vluchten kwamen voorbij. Tijdens mijn fotosessies kwamen mensen me vragen stellen, groeide de waardering en kwamen ze soms foto’s van vroeger brengen. Dit was vaak goed bruikbaar en gaf een breder beeld van de geschiedenis van de tunnel.

Het was een mooie tijd en een unieke ervaring die ik graag heb willen delen. De meeste boeken zijn verkocht maar de tunnel is er niet meer. Mensen zijn uitgevlogen. Een kunstzinnig moment is bewaard gebleven in mijn boek Wall of Fame. Wil je een exemplaar kopen, (19,50) stuur me dan een berichtje via het contactformulier. Zie de reviews bij bol.com.